Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu deplânge trecerea în neființă a pictorului Eugen Tăutu. Artist de marcă al vremurilor noastre, Eugen Tăutu a lăsat în urma sa opera unice, care sunt expuse la unele din cele mai importante muzee din țară și din străinătate. Sibian, născut la 5 mai 1945, Eugen Tăutu a păstrat o legătură sufletească specială cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, trei dintre operele sale fiind expuse permanent în cadrul facultăților de Litere și Arte și Inginerie.
Despre Eugen Tăutu
Eugen Tăutu a urmat şcoala primară şi liceul la Sibiu, este licenţiat al Institutului de Arte Plastice al Universităţii din Bucureşti şi al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, fiind profesor la Liceul de Arte din Sibiu.
Stabilit în Franţa, în 2005, a susţinut teza de doctorat "Art et esprit dans la philosophie de Hegel", la Universitatea din Poitiers. S-a exprimat în pictură, grafică, sculptură, gravură, mozaic, litografie, dar şi în filosofie şi poezie.
A debutat expozitional in 1968 la Bucureşti, cu prilejul Festivalului studenţesc, după care au urmat numeroase expoziţii personale şi colective, în ţară şi străinătate, din care amintim expozitiile personale din 1970 - Muzeul de istorie al PCR, Bucureşti, Muzeul de arta, Sibiu, 1972 - Muzeul Brukenthal, Sibiu, 1987 - retrospectivele de la Sala Dalles din Bucureşti şi 1987 - de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, respectiv expozitiile de la Târgul Jiu cu ocazia Zilei Frantei la Coloana lui Constantin Brancusi din 2011 si 2012 (atestate de excelentul film „Eugene-Dumitru Tăutu-Ruhen și întoarcerea sa din Bordeaux împreună cu Întemeierea Luminii și pelerinii picturii” pe https://www.youtube.com/watch?v=B30l712jDto), sau expozitiile colective 1970 - Biennala '70, Bucureşti, 1971 - Omagiu la semicentenarul PCR, Bucureşti, Sibiu, Riga (URSS), 1973 - Muzeul de artă contemporană, Galati etc si cea mai recentă in 2014 „Artisti sibieni” la Sala Constantin Brâncusi a Palatului Parlamentului.
Expozitii numeroase in străinătate: Paris, Florenţa, Belgrad, Barcelona, Lisabona, Amiens, Budapesta, Riga, Varşovia, Moscova, Berlin etc
Premii:
1976 - Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici "Voroneţiana", Suceava;
1979 - Medalia "Meritul Cultural", clasa I, Bucureşti;
1994 - Medalia de bronz - Salon 94, Societatea Artiştilor Francezi, Paris;
1995 - Premiul de Excelenţă - Salonul Internaţional al "Seniorilor Artei", Arles;
1996 - Medalia de argint - Salonul Internaţionalal "Seniorilor Artei", Moulin d'Orgon etc.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1971), membru societar al Societăţii Artiştilor Francezi (1995), membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice de pe lângă UNESCO.
Decorează cu lucrari monumentale mai multe institutii cum ar fi Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1981-1987) sau Gara Saint-Jean din Bordeaux care are lucrarea "Le fils de la sagesse" (3X9 mp).
Lucrările sale se află la muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Tg. Jiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bucureşti, Muzeu de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul Imprimeriei din Bordeaux.
Volume de poezie şi monografii despre Brâncuşi, Rodin, Bourdelle, Jean Arp, Henry Moore, Antoine Poncet etc. (sursa: www.patzeltart.ro)
Contact person: teodor boanta | | teodor.boanta@ulbsibiu.ro
Copyright © 1998-2018 LBUS Communication Center | Disclaimer